Tarmhälsa

Först hade jag tänkt att skriva om keto, eftersom det är det som jag håller på med just nu. Men jag tänkte om. Tarmhälsan måste komma först, och varför tror jag ni förstår när ni läser denna blogg.

Jag kokte benbuljong av kyckling för några dagar sedan. Det är en näringsbomb för kroppen, med både proteiner, fetter, vitaminer, och mineraler. Det finns också kollagen, gelatin och prolin. Det ska visst vara sunt för tarmarna, som kan vara skadade av vår livsstil.

Professor Charlotte Erlandsson-Albertson, forskare i Lund, sa på svensk tv för en del år sedan att mat är signal substanser och information till hjärnan. Den nya raffinerade maten ger oss inflammerad tarm, och den är orsak till våra nya sjukdomar, som vi ser idag, både psykiska och fysiska sjukdommar.

Om tarmen är inflammerad och skadad, hur ska den då kunna sköta sitt jobb?

Hur mycket näring kan kroppen ta till sig då?

Om tarmen inte är tät, och släpper igenom ämnen som inte borde? vad händer då?

Vad händer i immunförsvaret om tarmen är kroniskt inflammerad? Får det någonsin vila då?

Vi har fler tarmbakterier än celler i kroppen. Fascinerande! Vilka bakterier önskar vi mata? De som skriker efter det som gör kroppen sjuk?

Eller de bakterier som gör oss friskare?

Den som har en god bmi och har sitt bukomfång i ordning, kan likaväl ha en inflammerad tarm och en låggradig kronisk inflammation i kroppen.

80 % av vårt immunsystem finns i tarmen. När man vet detta, ser man att det är viktig att ta hand om sin tarm. Då är det inte förvånande att tänka på att man har funnit förändrade bakterieförhållanden i tarmen vid t ex övervikt, nervsjukdommar, depression eller kroniska tarmproblem. Jag kopplar själv min migrän till hur magen fungerar.

De flesta tarmbakterier är både snälla och gör nytta.

Man kallar tarmbakterierna för mikrobiota. De ger tarmen energi bryter ner läkemedel, tränar upp immunförsvaret, och inte bara det. De tillverkar också syror och fetter.

Men om fel bakterier får för mycket plats kan vi bli magsjuka, och det har väl de flesta fått känna på.

Så nu blir det mer av att koka benbuljong igen och igen. Det är en näringsbomb, och enkel att koka. Det tar många timmar att koka den, men man kan göra annat under tiden.

Det finns annat som man kan för att styrka sin tarm. Förutom benbuljong/kraft så har vi pre- och probiotika, fermenterad mat och dryck. Och vi kan arbeta med avslappning och att andas med magen. Förr talade man om matro. Man skulle slappna av när man åt. Jag menar det håller än idag.

Det lönar sig att lyssna på kroppen, både på vad man äter och annat.

Schamanen Beart Heart menade att arbetsluncher är en magsårsravin.

För mycket stress är inte bra för tarmhälsan, och det tar jag upp i nästa vecka.

I nästa blogginlägg, ska jag skriva lite om tarmhjärnan. Väldigt spännande!

“Gå din egen vei. Alt annet är avvei.”

(“Samtaler med engler”, av Gitta Malasz.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: