8 kg ner på 8 veckor, min nya resa med keto.

23/4 började jag på en ny resa med keto diet. Det gick bra att gå över till ketos, som uppstår när kroppen inte får sig så mycket kolhydrater, utan tar av fettlagren i kroppen. Då slipper man ett blodsocker som hoppar jojo upp och ner. När blodsockret är högt, är också insulinnivån hög. Insulin är ett fettlagrande hormon. Alla redan när blodsockret är på väg ner, då skriker kroppen efter mat, kolhydrat rik mat. Socker och stärkelse (som omvandlas till socker när det kommer in i kroppen. Socker driver på inflammation!

Målet är ett blodsocker i balans. Då slipper man mycket elende.

Jag hade undrat i flera år vad jag skulle äta för att hålla mig mätt enda till lunch. Havregröt fungerade dåligt, då jag blev fruktansvärt bungrig alla redan efter en timme efter jag hade ätit frukost. Likaså blev jag väldigt hungrig 2 timmar efter jag hade ätit cottage cheese och apelsin, även om det var en bättre lösning jämfört med andra frukostar jag har försökt genom åren.

Att börja dagen med ägg och avocado, då föll allt på plats. Blev hungrig igen först till lunch, och det är strålande! Avocado och bacon till lunch fungerade väldigt bra. Eller rökt fisk eller något annat som mättar bra.

Allt detta ger mig ett lågt och stabilt blodsocker, och det är så befriande!

Det ger ro för kropp och själ. Alla måste finna sin väg, och detta är min.

Den första månaden märkte jag att kroppen gör ett stort arbete, och jag behövde ta det väldigt lugnt. Man kan få sig en rejäl smäll om man inte lyssnar på kroppen. Så här är livet och man måste anpassa sig till realiteterna. Så småningom märkte jag att jag rör mig snabbare här hemma.

Vi har i många år intresserat oss för lågkolhydrat måltider, men nu följer vi en plan, som någon har utarbetat, och som helt klart fungerar.

För mig.

Så blev det slutet av juni, och det var tid för mig att resa till Skåne. Hur skulle det nu gå? Det var min första resa efter pandemin, och nu skulle jag ha det riktigt bra, samtidigt som jag fortsatte med keto dieten. Den första veckan var jag i Lund, och där hade jag inte varit på många år. Jag reste till centrum flera gånger och där vandrade jag omkring om och om igen. Jag pausade på kafeer, och det behövde jag. Jag förstod också att jag skulle behöva vila väldigt mycket när jag kom hem, men det fick det vara värt. Den andra veckan var jag hos mamma, och där hjälpte jag henne så mycket jag orkade. Det blev ett socialt liv också, det jag kunde. En dag hade jag en sådan huvudvärk att jag måste ligga och vila hela dagen. Och det hjälpte.

Så kom dagen, två veckor senare, när jag skulle resa hem. Det blev buss till Malmö, tog till Kastrup, och flyg till Gardermoen. Jag väntade några timmar på Kastrup, och hade hoppats på att äta lunch där. Jag kan bara säga att det inte är lätt när man går på keto diet, när man bara kan köpa högkolhydratmat! Jag kjöpte en Latte, och åt 2 Babybel ostbitar. Det blev min lunch! Sedan åt jag inget förrän jag kom hem på kvällen. Så var det med det!

Jag var spänd på att se vad jag vägde när jag kommit hem. Hade jag gått ner i vikt? Vad tror ni?

I nästa blogginlägg ska jag skriva om hur det har gått sedan. Och vad säger Martina Johansson om Keto?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: