Min keto resa, del 2

I mitt förra blogginlägg skrev jag om att att jag gick 8 kg ner i vikt, de första 8 veckorna. Det kändes som om kroppen gjorde ett stort arbete, och mina tankar gick i riktning mot detox. Jag såg därför till att jag tog det med ro.

När jag sedan reste till Skåne i 2 veckor, var jag spänd på hur mycket jag skulle väga sedan jag skulle komma hem igen. Jag var mycket mer aktiv i Skåne. Det var min första resa dit sedan pandemin började.

Jag var nyfiken på att läsa mer om Keto, och jag fann en spännande bok av Martina Johansson. «Keto» är titeln och det passade perfekt, för det som jag letade efter. Den var så intressant att jag beställde hennes bok «Ketoguiden» när jag kom hem.

Dagen efter jag kom hem, så vägde jag mig. Jag hade inte gått ner ett gram!!! Jag hade varit för aktiv, och behövde vila en hel vecka efteråt. Jag hade ätit den samma diet som jag ätit både före och efter Skåneresan.

Efteråt har jag gått långsammare ner i vikt, men det går på rätt håll.Den första månaden hade jag dagar då jag hade låg energi, och det löste jag med att äta raw cakes, som jag köpte på Gravdahl café. Det är inget sött i dem som jag valde ut. Dem är goda och de gav mig energi. Det innebär att viktnedgången går långsammare, men jag har det bättre.

Några dagar efter jag kom hem hade jag en tid hos min läkare/fastlege. Han berättade om resultaten från blodproven som tagits i Maj, då jag hade gått på keto i nästan en månad. Alla blodproven var fina, och inte minst kolesterolet som gått ner 3 steg.

Det är en del ting som visar sig omvänt än vad vi har fått lära oss tidigare. Jag har tidigare läst om personer som har haft stor stor hjälp av keto/lchf/low carb high fat. Det alla dem som jag tänker på nu. Mer fett i maten och att äta två ägg varje morgon, med lägre kolesterol och viktnedgång. Jag ska förstås beställa tid till läkare för att ta nya blodprov för att följa upp det här.

Jag har följt med på lchf debatten i många år nu, och det är spännande att följa med på. Nu tror jag inte alla ska gå på keto/lchf. Det handlar om att finna sin väg och att lyssna på kroppen vad som fungerar bäst för en själv. Men vi är många som har symptom på insuliresistens/det farliga bukfettet, och för mig är en befrielse att ha ett lågt och stabilt blodsocker.

5 veckor efter jag var hos min läkare i juli, var det tid för ett nytt besök. Då hade jag gått ner 4 kg till.

Jag har behövt nya kläder nu. Det är dyrt när man förändrar klädstorlek så fort. Jag har handlat flera kläder på loppis. Det är billigare, klimatsmart och förra ägaren har tvättat ur kemikalier ur plaggen. Har ni sett hur mycket färg nyinköpta kläder färgar av sig? Jag lägger dem i vatten och tvättmedel och låter det ligga där en stund. Oj, oj, oj!

Martina Johansson är forskare inom medicinsk vetenskap, och hon har gått på keto i många år nu. Hon skriver att keto är den mest avgiftande kosten som finns, och att man kan få olika abstinenssymptom av den. Den är både läkande och antiinflammatorisk. De vitala energier som brukar finnas i musklerna förflyttar sig till de inre organen, för att storstäda och börjar att bygga upp organen, kroppen igen. Det kan man känna sig i dålig form av, så det är bra att vara snäll mot sig själv.

Hon skriver i boken Ketoguiden, s. 16:

«kastas kroppen in i den krävande återuppbyggnadsfasen. Cellerna börjar gradvis sin avgiftningsprocess vilken drabbar hela kroppen. Gallan rensas ut, liksom tarmar, artärer, vener och kapillärer, artritavlagringar i lederna, medicinrester, miljögifter, tungmetaller och konserveringsrester åker ut. Kroppen vill ha ut allting och helst på en gång, vilket gör att det inte hinner avlägsnas i tillräckligt snabb takt. Kroppen storstädar och det kan innebära en del obehagliga symptom. Kroppen är dock mer levande och aktiv än någonsin och symptomen är konstruktiva.»

Mina ögon blev dubbelt så stora när jag läste detta. Det finns ju läkare som säger att kroppen rensar ut hela tiden och att vi därför inte behöver någon detox. Men när nu forskarna har börjat att koppla både fysiska och psykiska sjukdomar till inflammation, Har organen då orkat rensa ut och att avgifta sig. På friska sker det nog, men sjuka? Hur kan en tarm vara inflammerad då? Och det farliga bukfettet, och metabola tillstånd? Depression, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, och en del cancersjukdomar?

Professor Charlotte Erlanson-Albertson sa i tv för en del år sedan att mat är information och signalsubstaner till hjärnan. Och många av de sjukdommer vi ser idag kommer av den nya raffinerade maten vi har nu, som ger inflammation i tarmen.

Nu skulle man kanske mer tala om tarmhjärnan, som har stort inflytande i kroppen.

I nästa blogg fortsätter jag att skriva om min ketoresa, och fortsätter att berätta om vad Martina Johansson skriver om Keto.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: