Min keto resa del 4 – och om varför jag inte gjorde avsteg från keto när jag var på spa.

Jag har tidigare skrivet om mina erfarenheter att det är viktigt att jag tar det lugnt för att jag ska kunna gå ner i vikt. Det är en energikrävande process och därför är det viktigt att ge kroppen det som den behöver.

Ge kroppen den näring som behövs

Det sker en storstädning och en reparationsprocess, och då behöver man tillföra bra näring för att det ska fungera. Det handlar inte bara att gå ner i vikt, men också om att ge tarmar, tarmbakterierna och hela kroppen det som behövs.

Ge magen det som den behöver.

Jag dricker benbuljong/kraft varje morgon och jag märker att jag mår bra av det. Det är mycket näring i det, och hjälper tarmen att repararera sig själv.

I tillägg dricker jag också ett glas vatten med en matsked loppfrö och lite äpplecidervinäger en stund före jag äter frukost. Det förbereder kroppen till att smälta maten, och äppelcidervinägern är fermenterad, alltså bra för tarmbakterna. Loppfrön är super för magen att den ska sköta sig.

Stimulera fred och ro systemet.

Långvarig stress är skadlig för kropp och själ, fysiskt och psykiskt, alla organ i kroppen ner på cellnivå. Det driver inflammation. Traumer belastar också bakteriefloran.

Därför är det viktigt i ett antiinflammatorisk livsstil att arbeta med avslappning och att andas med magen.

När man slappnar av, underlättar man för kroppen att läka.

Jag har testat en del metoder genom åren. Min favorit är Andrew Johnsons app. Den har jag använt så sent som idag.

Andningsövningar är spännande. För många år sedan gick jag på en vegetoterapeutisk kurs. Den kursen, med alla övningar gjorde gott för kropp och själ. Hur många tänker på att tarmarna får massage när man djupandas? Jag kan berätta att det försvann mycket toalettpapper på toaletten efter de övningarna.

Spa i Värmland

I förra veckan var vi på Selma spa. Den första gången på flera år. Min favorit var den varma utomhusbassängen. Det var jag inte ensam om. Det fanns de som beställde vin för att dricka vid bassängkanten. Det gjorde inte jag. Det var aldeles nog att känna värmen av vattnet samtidigt som jag såg den vackra utsikten.

Och så var det all den goda maten. Är det något man kan unna sig där så är det god mat. När är på något sådant här är det lätt att släppa på hämningarna och att falla för frestelsen och att äta något sött. Det var nära ögat. Det var ett så starkt sötsug att det nästan inte var att stå emot. Det är så lätt att tänka att lite sött gör inget. Men nej! Inte som det ser ut idag.

Här har jag gjort en stor satsning med keto och ett antiinflammatorisk liv sedan slutet av april. Kroppen gör en stor utrensning nu, och jag måste ta hand om den så att det sker i lagom takt. På spa ska man slappna av och vila, något som är antiinflammatoriskt. Skulle man sedan äta något med socker i, något som är starkt inflammationsdrivande och som stjäl kroppen för näring när kroppen ska bryta ner det? Och så dessa slitsamma blodsockersvängningar som höjer insulinnivån i blodet, samtidigt som man lagrar fett. Jag är glad jag inte föll för frestelsen. Och dessutom om man inte har ätit något sött på länge, upplevs det som sötsliskigt. Det brukar inte vara värt det.

Jag bläddrar lite i, den norska läkaren, Berit Nordstrands bok “Ta vare på deg selv” och stannar vid vad hon skriver om vita raffinerade kolhydrater, socker är med i den gruppen.

“Raffinerte hvite kalorier skaper krøll i kroppen.”

Hon skriver:

“Raffinerte hvite kalorier forstyrrer (stör) tarmfloraen slik at hjelpsomme bakterier i tarmen ikke får gjort arbeidsoppgavene de er satt til, blant annet å vedlikeholde (underhålla) tarmveggen, fordøye (smälta) maten, produsere signalstoffer, fettsyrer, aminosyrer og vitaminer samt programmere kroppens immunforsvar. Kaoset skapes selv om du nettopp har jogget en mil og godt kan tåle kaloriene från de raffinerte hvite i en bagett.

Stivelse og sukker från raffinerte hvite kalorier tas dessutom opp lynraskt från tarmen til blodbanen. Det fører til skyhøye blodsukkertopper, og kroppen er svært følsom for blodsukkersvingninger. Den må ha stabilt blodsukker for at organer som hjerne, hjerte, lever og nyrer skal virke optimalt.” (s. 29)

Jag vet inte vad ni tänker om detta, men kunskap hjälper mig att hålla fast vid ketospåret.

Socker ger mat till tarmbakterier som inte vill oss väl. De gapar och skriker för att få mer och mer sött, och förstör för andra bakterier som vi behöver för att hålla oss friska. De får fettceller buken att lagra fett, och att aktivera inflammationsprocesser. Detta leder till olika sjukdommar, beroende på våra arvsanlag, som t ex, ja, var ska jag börja. Det leder till så mycket elende, både fysiskt och psykiskt.

Sjukdommar som migrän, hjärt-kärlsjukdommar, typ 2 diabetes, psykiska plågor, cancer, smärter i leder och muskler, autoimmuna sjukdommar, kronisk inflammation i tarmvägg, matintoleranser, allergi, övervikt, sämre immunförsvar, ständiga infektioner, matintoleranser, allergi, koncentrationsproblem och mycket mer.

Så jag finner många orsaker till att fortsätta en antiinflammatorisk livsstil.

Så ser jag i spegeln att det ger resultat. 13,5 kg ned. Det är en stor bonus!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: