Min ketoresa del 3

Keto resan fortsätter och nu har jag gått ned 13 kg. Vilken befrielse det är! Det är så befriande att ha ett lågt och stabilt blodsocker och det ger lugn. Det är en antiinflammatorisk och läkande kost och det blir spännande att se hur jag har det om några månader. Detta är en hälsoresa. Hur kommer jag att ha det med mindre inflammation i kroppen? Vad är möjligt efter många års plågor?

Jag fokuserar på vad jag kan äta och hur kroppen svarar på det. Jag är mätt hela tiden och det gör att det går lätt att hålla fast vid dieten.

Jag fortsätter att läsa Martina Johanssons böcker om keto. Det som slår mig är att det finns nu:

«intressant forskning på ketos och ketoner som på olika sjukdommar som behandling vid demenssjukdommar, inflammatoriska tillstånd, autoimmuna sjukdommar, cancer, diabetes, epilepsi och övervikt.» (Martina Johanssons bok Ketoguiden, s. 9)

När blodsockret är lågt börjar kroppen bränna fett. Det ger jämn energiström till kroppen och det mår jag bra av. Ett blodsocker som hoppar upp och ner innebär stress för kropp och själ, och det driver inflammation.

Högt blodsocker ger hög insulinnivå i blodbanan. Insulin lagrar fett. Socker driver inflammation, och vi får ett inflammationstilstånd i kroppen. Om man äter mycket blodsockerhöjande mat, snabba kolhydrater, ofta, kan det resultera i att insulinsystemet tröttas ut och då kan man bli insulinresistent, få diabetes typ 2, metabolt syndrom, få övervikt och utveckla fetma. Det är enligt, Martina Johansson, kostrelaterat, och kan lindras och botas med högfettkost. Hon menar att dessa tillstånd är reversibla så fort man tar väck blodsockerhöjande mat.

Jag skriver i det förra blogginlägget om att keto diet här att keto diet är både antiinflammatorisk, avgiftande och läkande. Därför väljer jag att ta det lugnt nu.

Detta är för mig en hälsoresa, och väldigt intressant att se effekterna på t ex mitt kolesterol redan efter knappt 4 veckor med keto kost. Detta handlar inte bara att komma tillbaka till en trivselvikt. Detta handlar om den livskvalitet jag kan få ju äldre jag blir. Därför är det också mycket intressant att äta tarmvänligt och antiinflammatoriskt.

Kokar Benbuljong/Kraft

Av denna orsak kokar jag nu benbuljong, som är en näringsbomb och hjälper tarmen att fungera bättre. Och inte bara det. Det kan hjälpa kroppen ta upp mer näring, hjälpa till att reparera skadad tarm. Jag skriver om hur viktigt det är att hjälpa tarmen i ett tidigare blogginlägg här .

Jag köpte märg och ben av nötkött i mataffär.

I morse såg jag i kylskåpet efter vad som fanns där, och konstaterade att det är tid att köpa grönsaker i morgon. Men jag fann en lök och lite vitlök som jag använde i grytan, tillsammans med kraftbenen.

På förslag av Martina Johansson kan man också ha i lite äpplecidervinäger som ska hjälpa till att dra ut näringsämnena från benen.

Sedan kokar jag allt samman i många timmar.

Nu kokar jag benbuljong av kyckling också. Det är så näringsrikt att jag önskar att ha ett bra lager i frysen.

Förutom kycklingben och brosk har jag i salt, svartpeppar, lök, vitlök, lagerblad och äpplecidervinäger.

Nu ska det koka hela dagen, så att benbuljongen/kraften ska bli så näringsrik som möjligt. Här kan ni läsa om hur gikk ner 8 kg på 8 veckor, I början av min ketoresa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: